top of page
Zoeken

Dikke darm meridiaan: feiten en inzichten voor je welzijn

Bijgewerkt op: 19 jul. 2023

De dikke darm meridiaan is een belangrijk onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde. Deze energiebaan speelt een cruciale rol in het algehele welzijn van ons lichaam. De dikke darm wordt gezien als de grote eliminator, die afvalstoffen uitscheidt via de anus en in de tweede plaats via de huid. (Lees in het kader van de huid ook het blogartikel over cosmetische acupunctuur)

Een gezonde dikke darm meridiaan wordt ondersteund door voeding. Zo zet voeding met een scherpe smaak gestagneerd slijm in beweging. De traditionele Chinese geneeskunde gebruikt deze meridiaan gebruikt om het lichaam in balans te houden en het algehele welzijn te bevorderen.

dikke darm meridiaan
dikke darm meridiaan


De dikke darm meridiaan: Basisinformatie

In dit deel van het artikel zal ik je basisinformatie geven over de dikke darm meridiaan, inclusief wat een meridiaan is en de betekenis van de dikke darm meridiaan.

Wat Is Een Meridiaan?

Een meridiaan is een energiebaan in ons lichaam die de stroom van levensenergie (Qi) door ons lichaam vervoert. Deze energiebanen verbinden onze organen met andere delen van ons lichaam en zorgen ervoor dat onze levensenergie in balans blijft.

Betekenis Van Dikke Darm Meridiaan

De dikke darm meridiaan speelt een cruciale rol in het afscheiden en uitscheiden van afvalstoffen uit het lichaam. Een te veel of te weinig energie in deze meridiaan kan zich op een fysiek niveau uiten. Denk aan een verstopte neus, een grotere vatbaarheid voor verkoudheid, constipatie of diarree, eczeem en buikpijn.

De dikke darm meridiaan ondersteunt bovendien de longmeridiaan om vocht te beheersen.

Voeding kan een invloed hebben op de gezondheid van de dikke darm meridiaan. Het is bekend dat voeding met een scherpe smaak de meridiaan kan ondersteunen en gestagneerd slijm in de darmen in beweging kan zetten.

De dikke darm meridiaan is van groot belang voor de gezondheid van zowel de dikke darm als de longen. Het behouden van een gebalanceerde energiestroom in deze meridiaan is essentieel voor ons algehele welzijn en het functioneren van het lichaam.

Route van de dikke darm meridiaan

De dikke darm-meridiaan, ook bekend als de dikke darm-energiebaan, speelt een belangrijke rol in de traditionele Chinese geneeskunde. Deze meridiaan is dus verantwoordelijk voor het absorberen van overtollig vocht en het reguleren van afscheiding en uitscheiding van afvalstoffen in het lichaam. In dit gedeelte zal ik de de 'route' van de dikke darm-meridiaan bespreken. Evenals het begin- en eindpunt en de belangrijke punten langs de meridiaan.

Punten langs deze meridiaan

Er zijn verschillende belangrijke punten langs de dikke darm-meridiaan die kunnen worden gestimuleerd voor therapeutische doeleinden. Enkele van deze punten zijn:

 • LI1 (Shangyang): Gelegen aan de buitenste nagelhoek van de wijsvinger, wordt dit punt gebruikt voor het behandelen van hoofdpijn, tandpijn en keelpijn.

 • LI4 (Hegu): Dit punt bevindt zich op de handrug, tussen de duim en de wijsvinger. Het wordt gebruikt voor het verlichten van pijn, het verminderen van ontstekingen en het stimuleren van de spijsvertering.

 • LI11 (Quchi): Gelegen aan de buitenkant van de elleboog, wordt dit punt gebruikt voor het behandelen van huidaandoeningen, het verlichten van koorts en het stimuleren van de darmfunctie.

 • LI20 (Yingxiang): Dit punt bevindt zich aan weerszijden van de neusvleugels en wordt gebruikt voor het behandelen van aandoeningen van de bovenste luchtwegen, zoals sinusitis en allergieën.

Deze punten kunnen worden gestimuleerd door acupunctuur, acupressuur of massage. Daarmee wordt het evenwicht en de gezondheid van de dikke darm-meridiaan bevordert. Het is belangrijk dat deze behandelingen worden uitgevoerd door een gekwalificeerde beoefenaar van de traditionele Chinese geneeskunde.

Veelvoorkomende Aandoeningen

Problemen met de dikke darm meridiaan kunnen zich uiten in verschillende aandoeningen. Enkele van de veelvoorkomende aandoeningen zijn bijvoorbeeld ontstekingen, eczeem en zweren.

Acupunctuurpunten en Behandelingen

De dikke darm meridiaan bevat verschillende acupunctuurpunten die kunnen worden gebruikt bij de behandeling van verschillende aandoeningen. In dit gedeelte bespreken we de belangrijkste acupunctuurpunten en enkele behandelingsmethoden die betrekking hebben op de Dikke Darm Meridiaan.

Belangrijkste Acupunctuurpunten

Het oppervlakkige verloop van de Dikke Darm Meridiaan bevat 20 acupunctuurpunten. Enkele van de meest relevante punten zijn onder andere:

 • Di 1: Shang Yang (Uiterste Yang)

 • Di 4: He Gun (Ontmoeting in het dal)

 • Di 5: Yang Xi (Yang-kreek)

Andere acupunctuurpunten van de dikke darm zijn de Di10, Di11, Di14, Di15 en Di20.

Deze punten kunnen worden gebruikt om een verscheidenheid aan aandoeningen te behandelen, waaronder problemen in het gezicht, de wangen, het voorhoofd, de ogen, de neus, de lippen, het tandvlees en de tanden. Ook kunnen ze worden gebruikt bij de behandeling van ooraandoeningen.

Behandelingsmethoden

Acupunctuurpunten op de meridianen werken als belangrijke knooppunten waar energie kan naartoe gebracht kan worden. Zo zijn er verschillende behandelmethoden om de energiestroom te beïnvloeden. Een veelvoorkomende methode is acupunctuur. Daarmee kan de energiestroom versterkt worden, of juist verminderd worden. Dit om een juiste balans te doen ontstaan.

Preventie en verzorging

Als het gaat om het in balans houden van de dikke darm meridiaan, zijn er enkele belangrijke aspecten om op te letten wat betreft levensstijl.

Gezonde Levensstijl Tips

Hierbij een aantal tips die helpen om de dikke darm meridiaan in balans te houden:

 • Evenwichtige voeding

 • Voldoende water om het lichaam te hydrateren en voor het goed functioneren van de dikke darm meridiaan.

 • Regelmatige lichaamsbeweging is van belang om de doorbloeding naar de darmen te bevorderen.

 • Stressbeheersing is ook belangrijk, omdat stress invloed kan hebben op de balans van je lichaam en problemen in de dikke darm meridiaan kan veroorzaken.

 • In het verlengde van stress: een goede ademhaling.

Oefeningen Voor De Dikke Darm Meridiaan

Naast een gezonde levensstijl, zijn er ook oefeningen die specifiek gericht zijn op het stimuleren en in balans brengen van de dikke darm meridiaan. Probeer deze oefeningen eens. https://www.youtube.com/watch?v=7YcMDbDOR34

1.952 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page