top of page
Zoeken

Meridianen gezicht: wat zijn het en wat is de functie ervan?

Bijgewerkt op: 20 jul. 2023

Meridianen zijn energiebanen in ons lichaam die volgens de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) verantwoordelijk zijn voor de stroom van vitale energie of "qi". Deze meridianen kunnen door het hele lichaam lopen, inclusief het gezicht. In dit artikel gaan we dieper in op de meridianen in het gezicht en wat ze kunnen betekenen voor onze gezondheid en ons uiterlijk.

meridianen gezicht
meridianen gezicht

Functie van meridianen in je gezicht

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er twaalf meridianen in het gezicht zijn, elk verbonden met verschillende organen en lichaamsfuncties. Deze meridianen kunnen worden gestimuleerd door middel van acupunctuur of acupressuur, waarbij druk wordt uitgeoefend op specifieke punten langs de meridianen om de stroom van qi (vitale levensenergie) te bevorderen. In dit blogartikel zullen we twee meridianen bespreken. Omdat het zoveel meridianen zijn zullen we er hier voor nu twee bespreken: de blaasmeridiaan en de levermeridiaan.

Belangrijke meridiaan in je gezicht i.v.m. hoofdpijn en sinusproblemen

Eén van de meest bekende meridianen in het gezicht is de blaasmeridiaan. Deze begint bij de binnenste ooghoek, loopt over het hoofd naar de nek en vervolgens langs de ruggegraat naar beneden. Het stimuleren van deze meridiaan kan helpen bij het verminderen van hoofdpijn en sinusproblemen.Cosmetische acupunctuur en de blaasmeridiaan (bij hoofdpijn en sinusproblemen)


Door hoofdpijn en sinus problemen kan er spanning in het gezicht ontstaan. Die spanning ontstaat bijvoorbeeld tussen de wenkbrauwen, waar een belangrijk acupunctuur punt ligt. Via cosmetische acupunctuur kun je onnodige veroudering door spanning in je gezicht voorkomen. Deze behandeling leidt namelijk tot:

 • ontspanning

 • een verbeterde bloedcirculatie

 • meer collageen aanmaak

 • een verbeterde vochtregulatie

 • versterken van je poriën.

Bovendien helpt deze behandeling ook bij hoofdpijn en sinus problemen.

Spanning loslaten en er mooier uitzien ⎜cosmetische acupunctuur


Het volgende is nog goed om te lezen. Je wilt namelijk niet dat spanning zich gaat vastzetten in je gezicht. Als dat het geval is houd je daar op onbewust niveau aan vast en dat leidt tot veroudering van het gezicht. Waaronder rimpels, lijntjes, groeven en wallen onder de ogen. Dit hoeft dus niet zo te zijn.

Kraaienpootjes: meridiaan startend in je buitenste ooghoek

Je las net al over de blaasmeridiaan. Dit is een belangrijke meridiaan dit in de buitenste ooghoek begint. Wanneer deze meridiaan via cosmetisch acupunctuur gestimuleerd wordt zal qi (vitalale levensenergie) daar beter stromen. Dat helpt om kraaienpootjes te verhelpen, of te voorkomen.


Levermeridiaan en het verminderen van gezwollen ogen en donkere kringen

De levermeridiaan: Vanaf de binnenste nagelhoek van de grote teen loopt de levermeridiaan omhoog langs de binnenkant van het been, via het dijbeen en de buik, totdat hij tussen de ribben eindigt. Hormoonklachten;

 • Pijn in de ribben;

 • Pijn in de onderrug;

 • Stijfheid in de spieren en pezen;

 • Misselijkheid;

 • Woedeproblemen;

 • Prikkelbaarheid;

 • Irritatie.

Drie aanvullende tips

Zorg dat je een goede bril hebt zodat je niet hoeft te knijpen met je ogen.

Houd je gezicht zacht wanneer je iets uitdagends doet, of een emotie voelt. Merk op wanneer je bij stress je kaken op elkaar drukt.


Overweeg je ook een acupunctuur behandeling. Neem gerust contact op, of bel even!

1.231 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Unknown member
Apr 27, 2023

kan ik acupunctuur ook thuis krijgen en wat zijn de kosten

Like
bottom of page