top of page
Zoeken

Acupunctuur tegen hooikoorts: werkt het echt?

Bijgewerkt op: 19 jul. 2023


Als je last hebt van hooikoorts, dan weet je hoe vervelend en belemmerend de symptomen kunnen zijn. Acupunctuur is een alternatieve behandelmethode die steeds populairder wordt bij mensen die op zoek zijn naar natuurlijke manieren om hun hooikoorts te behandelen. In deze behandeling worden dunne naalden op specifieke punten op het lichaam geplaatst om de energiestromen in het lichaam te herstellen en de symptomen van hooikoorts te verminderen.

acupunctuur tegen hooikoorts
acupunctuur tegen hooikoorts


Acupunctuur kan de symptomen van hooikoorts op verschillende manieren verminderen. Ten eerste kan het de ontsteking in de neus en de luchtwegen verminderen, waardoor de ademhaling gemakkelijker wordt. Ten tweede kan het de immuunrespons van het lichaam op allergenen verminderen, waardoor de allergische reactie minder heftig wordt. Ten derde kan het de stress verminderen die vaak gepaard gaat met hooikoorts, waardoor het lichaam beter in staat is om de symptomen te bestrijden. Als je geïnteresseerd bent in acupunctuur als behandeling voor je hooikoorts, dan is het belangrijk om een gekwalificeerde acupuncturist te vinden die ervaring heeft met deze behandeling. Zoals Wanjie bijvoorbeeld :)

Wat is Acupunctuur?

Acupunctuur is een eeuwenoude Chinese geneeswijze waarbij naalden op specifieke punten in het lichaam worden geplaatst om de energiestroom te bevorderen. Deze energie, ook wel Qi genoemd, stroomt door meridianen in het lichaam. Deze energie kan verstoord raken door verschillende factoren zoals stress, ziekte of een ongezonde levensstijl. Door de naalden op de juiste punten te plaatsen, kan de energiestroom worden hersteld en kan het lichaam zichzelf genezen.

Acupunctuur wordt vaak gebruikt om pijn te verlichten, stress te verminderen en het immuunsysteem te versterken. Het kan ook worden gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen, waaronder hooikoorts. Tijdens een acupunctuursessie zal de acupuncturist eerst uw medische geschiedenis bespreken en uw pols voelen om uw algemene gezondheidstoestand te beoordelen. Vervolgens worden er naalden op specifieke punten geplaatst, afhankelijk van uw individuele symptomen en klachten. De naalden worden meestal ongeveer 20 tot 30 minuten in uw lichaam gelaten, terwijl u ontspant en de naalden hun werk doen.

Acupunctuur is over het algemeen veilig en heeft weinig bijwerkingen. De naalden zijn zeer dun en worden meestal niet als pijnlijk ervaren. Sommige mensen kunnen een licht tintelend gevoel ervaren, maar dit is meestal niet ongemakkelijk. Het is belangrijk om een ​​gekwalificeerde acupuncturist te raadplegen die is opgeleid en gecertificeerd om acupunctuur uit te voeren.

Hooikoorts: Oorzaken en Symptomen

Hooikoorts, ook wel pollenallergie genoemd, is een overgevoelige reactie van het lichaam op stuifmeelkorrels (pollen). In het voorjaar zit de buitenlucht vol stuifmeelkorrels omdat alle bomen en planten dan bloeien en zich voortplanten. Als je allergisch bent voor pollen, dan reageert je lichaam op deze stuifmeelkorrels alsof het om schadelijke stoffen gaat. Hierdoor ontstaan er verschillende klachten.

Er zijn verschillende soorten pollen waar mensen allergisch voor kunnen zijn. Zo zijn er pollen van bomen, grassen en kruiden. De hoeveelheid pollen in de lucht verschilt per seizoen en per dag. Op warme, winderige dagen zijn er bijvoorbeeld meer pollen in de lucht dan op koude, regenachtige dagen.

Symptomen van Hooikoorts

De symptomen van hooikoorts kunnen per persoon verschillen en kunnen ook per dag verschillen. De meest voorkomende symptomen zijn:

 • Niezen

 • Loopneus

 • Verstopte neus

 • Jeukende en tranende ogen

 • Kriebelhoest

 • Vermoeidheid

 • Hoofdpijn

De klachten van hooikoorts kunnen erg vervelend zijn en kunnen het dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om de klachten goed te behandelen en te voorkomen.

Acupunctuur als Behandeling voor Hooikoorts

Als je last hebt van hooikoorts, kan acupunctuur een effectieve behandeling zijn om de klachten te verminderen. Acupunctuur is een traditionele Chinese geneeskunde die al duizenden jaren wordt gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen. Het is een veilige en natuurlijke manier om de symptomen van hooikoorts te verlichten, zonder de bijwerkingen van medicijnen.

Hoe Werkt Acupunctuur bij Hooikoorts?

Acupunctuur werkt door het stimuleren van specifieke punten op het lichaam met dunne naalden. Deze punten zijn verbonden met meridianen, die de energiestromen in het lichaam reguleren. Bij hooikoorts richt de behandeling zich op het versterken van het immuunsysteem en het verminderen van de ontstekingsreactie die optreedt bij allergische reacties.

Welke Acupunctuurpunten Worden Gebruikt bij Hooikoorts?

Bij de behandeling van hooikoorts worden verschillende acupunctuurpunten gebruikt, afhankelijk van de individuele symptomen en de ernst van de aandoening. Enkele van de meest gebruikte punten zijn:

Acupunctuurpunt, LI-20, op de neusvleugels, Aan de buitenkant van de neus, UB-2 Boven de binnenste ooghoekenLU-7 Aan de binnenkant van de pols, net onder de duimLI-4T

Wat Zijn de Voordelen van Acupunctuur bij Hooikoorts?

Acupunctuur heeft verschillende voordelen bij de behandeling van hooikoorts. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn:

 • Vermindering van de symptomen van hooikoorts, zoals niezen, jeukende ogen en verstopte neus.

 • Versterking van het immuunsysteem, waardoor het lichaam beter in staat is om allergenen te bestrijden.

 • Geen bijwerkingen, in tegenstelling tot medicijnen die slaperigheid en andere negatieve effecten kunnen veroorzaken.

 • Natuurlijke behandeling zonder het gebruik van chemicaliën of synthetische stoffen.

Als je last hebt van hooikoorts, kan acupunctuur een effectieve behandeling zijn om de klachten te verminderen. Het is echter belangrijk om een gekwalificeerde acupuncturist te raadplegen die ervaring heeft met de behandeling van hooikoorts. Bespreek ook eventuele andere behandelingen die je ondergaat met je arts voordat je begint met acupunctuur.

Effectiviteit van Acupunctuur bij Hooikoorts

Als je last hebt van hooikoorts, dan weet je hoe vervelend de symptomen kunnen zijn. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de klachten te verminderen, waaronder acupunctuur. Maar hoe effectief is acupunctuur nu eigenlijk bij hooikoorts? In deze sectie bespreken we de onderzoeken naar de effectiviteit van acupunctuur bij hooikoorts en de ervaringen van patiënten met deze behandelmethode.

Onderzoeken naar de Effectiviteit van Acupunctuur bij Hooikoorts

Er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd naar de effectiviteit van acupunctuur bij hooikoorts. Uit een systematische review van 13 gerandomiseerde gecontroleerde studies bleek dat acupunctuur een significante vermindering van de hooikoortsklachten kan geven in vergelijking met een placebo behandeling. Ook bleek uit deze review dat acupunctuur veilig is en weinig bijwerkingen heeft .

Ervaringen van Patiënten met Acupunctuur bij Hooikoorts

Naast de wetenschappelijke onderzoeken zijn er ook veel patiënten die positieve ervaringen hebben met acupunctuur bij hooikoorts. Zo melden veel patiënten dat hun klachten verminderen of zelfs verdwijnen na een aantal behandelingen. Ook geven zij aan dat acupunctuur hen helpt om beter te ontspannen en beter te slapen.

Een voordeel van acupunctuur is dat het een natuurlijke behandelmethode is zonder bijwerkingen. Bovendien kan acupunctuur ook worden toegepast in combinatie met andere behandelingen, zoals medicatie. Het is wel belangrijk om te weten dat acupunctuur bij hooikoorts geen garantie biedt op succes en dat het resultaat per persoon kan verschillen.

Conclusie

Acupunctuur kan een effectieve behandelmethode zijn bij hooikoorts. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat acupunctuur de symptomen van hooikoorts kan verminderen en de kwaliteit van leven van patiënten kan verbeteren. Ook zijn er veel patiënten die positieve ervaringen hebben met acupunctuur bij hooikoorts. Het is echter belangrijk om te weten dat het resultaat per persoon kan verschillen en dat acupunctuur geen garantie biedt op succes.


Acupunctuur in Combinatie met Andere Behandelingen

Acupunctuur kan goed worden gecombineerd met andere behandelingen tegen hooikoorts. Zo kan het bijvoorbeeld worden ingezet in combinatie met antihistaminica of neussprays. Acupunctuur kan helpen om de werking van deze middelen te versterken en zo de symptomen van hooikoorts beter onder controle te houden.

Acupunctuur als Preventieve Behandeling

Acupunctuur kan ook worden ingezet als preventieve behandeling tegen hooikoorts. Door ruim voordat het hooikoortsseizoen begint te starten met acupunctuurbehandelingen, kan je afweersysteem worden versterkt en kan de kans op hooikoortsklachten worden verminderd. Het is wel belangrijk om te weten dat het effect van acupunctuur als preventieve behandeling per persoon kan verschillen.

Als je overweegt om acupunctuur in te zetten als aanvullende behandeling tegen hooikoorts, dan is het verstandig om een afspraak te maken met een acupuncturist die ervaring heeft met de behandeling van hooikoorts. Bespreek je klachten en de behandelingsopties met de acupuncturist en vraag naar de mogelijke resultaten en bijwerkingen van de behandeling.

Overweeg ook om een aanvullende verzekering af te sluiten, omdat acupunctuurbehandelingen niet altijd worden vergoed door de basisverzekering. Raadpleeg hiervoor je zorgverzekeraar.

Conclusie

Als je last hebt van hooikoorts, kan acupunctuur een effectieve behandeling zijn om de symptomen te verminderen. Uit onderzoek blijkt dat acupunctuur kan helpen om het aantal klachten te verminderen en het gebruik van medicijnen te verminderen.

Acupunctuur kan ook worden gebruikt als preventieve behandeling. Het is aanbevolen om ruim voordat het voorjaar begint met de behandeling te starten. In de meeste gevallen zijn de klachten na ongeveer zes sessies al grotendeels verholpen. Mogelijk zijn nog een aantal vervolgsessies nodig tijdens het hoogseizoen van hooikoorts. Als je geïnteresseerd bent in het proberen van acupunctuur voor hooikoorts, bespreek dit dan met je huisarts en zoek een gekwalificeerde acupuncturist in jouw omgeving.

67 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page